Lappalaiskoirien valmennusringin leiriltä jäi takaraivoon treenipäiväkirja ja sen kirjoittaminen. Kantoluodon leirin jälkeen oli selvästi hyvää pohdintaa, joten yritetäämpä jatkaa taas vuosien hiljaiselon jälkeen.

Kouluttajana oli Katri Ristimäki, viikko sitten suomen mestaruuden voittanut rallytokossa...

Vekki oli ensimmäisellä treenikierroksella lauantaina hyvin oma itsenä. meillä oli ALO rata, mikä alkoi tosi kivasti, ja olin ajatellut että palkkaan sen pujottelusta, joka oli n. neljäs kyltti. Vekin vire kuitenkin herpaantui juuri ennen sitä, ja sitten sinniteltiin sen kanssa, että en ehtinyt palkata ja sitten koiran tekemisen taso laski. Note to self; muista palkata treeneissä heti alussa, lähdön jälkeen tai ensimmäisen kyltin jälkeen jotta saadaan hyvä alku radalle. Tässähän olisi pitänyt tajuta ottaa seis, aloittaa rauhassa uudelleen eikä vaan puskea seuraaviin tehtäviin huonolla tekemisellä. Ja jos palkataan namilla, niin voi pysätyä odottamaan namin mussutuksen ja jatkaa sitten vasta, ettei seuraavaan kyttiin tule törmäystä.

Toisella treenikierroksella harjoiteltiin liikkeellelähtöjä ja kontaktin pitämistä. Ensin kontaktia ihan sivullaolossa ja palkattiin siitä. Sitten muistettiin ottaa "tässä"-sana käyttöön, jotta kontakti pysyy myös liikkeellelähdössä. Sitten palkattiin satunnaisesti 1.-5. askeleen kohdalla. Vaste oli hyvä ja Vekin keskittyminen timanttia. Sitten lisättiin haastetta, että Katri alkoi tehdä häiriöitä ja silti piti pitää kontakti ja kuunnella minua. Toimi hyvin.

Sunnuntain treeni aloitettiin taas kontaktin vahvistamisella ja meille oli pari radan pätkää. Kesittymine oli hyvä ja palkkasin paljon, mutta silti spiraali vei Vekin nenän maahan ja keskittyminen laski. Ja sitten tuli haukku, kun pyysin tästä korjaamaan. No tuumaustaulloa koira häkkiin ja pohdittiin, että yllätän koiran esim maahanmenolla tai peruutusaskeleella kesken spiraalin/pujottelun jotta Vekki tajuaa, että koko ajan pitää kuunnella. Samoin kylttien välissä voin tehdä vaikka jalkojen läpimenon, niin kylttien väleillekin tulee arvoa. Lopuksi vielä treenattiin askelta oikealle, aluksi piti vähän muistutella, mutta sieltä se sitten tuli nätillä tekniikalla kun ensin vähän autoin namilla.

Jatkoon ajatukset:

- Ensin virittelyksi riittää hienosti kontaktin vahvistaminen, muutamat liikkeellelähdöt hyvässä kontaktissa. Ei liikaa innostamista.

- Siirtymät minimiin tai namittamalla. Ei vielä kestä sitä että ei "suoriteta jotain tehtävää"

- Ratatreenissä palkkaus heti alkuun. Sen jälkeen vasta palkatonta pätkää.

- Spiraali, pujottelu, yllätä koira jollain tempulla ja palkkaa siitä

- Pysähdy palkkauksen ajaksi. Ei ole kiire jatkaa.