Viikonloppuna saatiin nauttia TOKO-valmennuksessa Varkaudesta Christa Enqvistin koulutuksesta.

Lommo oli tositoimissa ja saatiin kyllä paljon apua ja uutta ideaa treeneihin molempien koirien treenejä varten. Lommon kanssa viikonlopun punainen lanka oli motivaation kasvu ja vauhti.

Ensimmäisessä treenisessiossa ei oikeastaan muuta kuin leikittiin Lommon kanssa vähän., muuten Christa kertoin treeneistä joita kannattaa nyt tehdä paljon, jotta motivaatio, jonka päälle sitten rakentaa sitä jaksamista (kokeita varten), kasvaa. Pitkiä vauhtiluoksetuloja, hyppyä, noutotreeniä (kapulalla leikkimistä) ruutua ja kiertämistä. Lisäksi istumisia, maahanmenoja ja seisomisia ihan leikin lomassa, ei kokonaisina liikkeinä. Kuulostaa hyvältä.

Lommon leikkimisestä olin tyytyväinen. Vaikka välillä tuli "tyhjiä" osuuksia, niin että se vain odotti maaten, se syttyi aina leikkiin uudelleen. Siinä on kuitenkin ominaisuus (djurkänsla?) joka saa sen hylkäämään lelun (saaliin) kun se kuolee. Tätä kuulemma esiintyy joillakin alkukantaisilla koirilla, esim. joillain terriereillä. Niin kauan kuin lelu liikkuu, se on kyllä täysillä mukana. Eli kyseessä ei ole huonosti leikkivä koira, vaan ominaisuus jota tuskin saa muutettua, eikä tarvitsekaan. Mutta nyt kun tämän tiedostaa, on helpompi jatkaa ja voi olla leikkiin tyytyväinen -> koira on tyytyväinen -> motivaatio leikkiin kasvaa.

Toisessa treenisessiossa leikittiin vähän kapulalla. Kapulaankin voi virittiää porokoiraongen, jolla kapulan saa liikkumaan ja sitä kautta mielenkiintoiseksi. Ja kehut ja palkkaa heti kun koira tarttuu kapulaan. Tämä sujui paremmin kuin arvelin, lopulta tarttui kapulaan ja siitä sukkapalloa palkaksi.

Sunnuntaina harjoiteltiin kiertämisen alkeet sekä ruutua. Uusien asioiden opetuksessa (varsinkin tuollaisen hitaammin oppivan koiran kanssa) kannattaa panostaa uuden asian ensimmäisiin toistoihin, että niistä tulee mahdollisimman mukavia ja innostavia. Tällöin koira oppii helpommin, kun mielikuva uuden asian suorittamisesta on alusta asti positiivinen. Eli omaa mielikuvistusta täytyy käyttää että kaikki asiat saisi opetettua vauhdikkaasti (kiertämistä, leikkiä tms käyttämällä). Ja kappas, parien toistojen jälkeen kiertäminen tolpan ympäri alkoi jo sujua n. metrin etäisyydeltä oikein kivalla ilmeellä.

Rutun treeneihin saatiin ideoita myös roppa kaupalla. Seuraavaksi kokeillaan sitä, että tehdään tokosta leikki. Noutokapula suussa liikkumista ja asennon vaihtoja, ruudusta hypylle jne... Variaatioita on loputtomiin. Pitää vain opettaa se ruutu ja merkki ja kiertäminen myös Rutulle niin saa variaatioita näihinkin.

Muita ajatuksia viikonlopun pohjalta:

  • Motivaation rakentaminen Lommolle. Vauhdikkaita hyvin suunniteltuja sopivan lyhyitä treenejä.
  • Kiertäminen ja sen käyttäminen monissa eri liikkeissä apuna
  • Kahden lelun leikki
  • Vierailla kentillä onnistuneet, jopa vähän helpot treenit kasvattamaan koiran itsetuntoa ja hyviä mielikuvia ehkä koetilanteisiin
  • mustavalkoisuus; on vain oikeita ja ei oikeita suorituksia. Vähän sinne päin ei hyväksytä.