Vihdoinkin alkaa näyttää tavelta, ja metsässä on mukava kulkea (valotkin näyttävät jotain, kun ei ole vain mustaa ja märkää), kunnes tulee se metri lunta, ettei umpimetsään ole enää asiaa.

Lommolle olin suunnitellut pistotusharjoituksen pitkästä aikaa, kun alueen keskellä kerran meni tie. Alue oli haastava, sillä pieni myötätuuli kävi, ja alueella oli jos jonkinlaista kalliota, notkelmaa, ojaa ja kukkulaa.

Ensimmäisellä pistolla koira (ehkä parin käskyn jälkeen) lähti etenemään hyvin, kuului pari kertaa HAU ja koira tuli takaisin metsästä. Höh. Ajattelin, että maalimies on ehkä jossain puussa, ettei koira pääse maalimiehen luokse, ja jostain syystä ei nyt ratkaissut. Seuraavalla pistolla irtosi hyvin, maalimies oli korkealla puisella mäellä. Hieno haku tästä. Sitten lähdettiin uudelleen hakemaan sitä parin haukun maalimiestä. Lähdin tukemaan koiraa, ja sieltähän se sitten löytyi, nyt ilmaisi oikein vahvasti ukkoa, joka seisoi ehkä 2,5 m korkealla kalliolla, koira oli yrittänyt maalimiehen luokse ensimmäisellä käynnillä, oli hypännyt päin kalliota (jäljet näkyivät lumessa) ja varmaan siitä tippumista vähän säikähtänyt.

Seuraavalla pistolla toisen puolen mäelle ei meinannut irrota (ehkä vähän turhan paljon komensinkin), ja itse lähtiessäni metsään huomasin syyn: iso kallio, jota ei päässyt ylös. Tämä piti kiertää. Etsittiin yhdessä reitti ja Lommo lähti etsimään. itse palasin kallion päältä kohti tietä, kuului yksi HAU ja kohta koira palaa taas luokseni. Ihmettelin, että mistäs nyt tuulee. Pohdin, pitääkö mennä hakemaan tämä ukko vai jatkaa matkaa. Olin ajattanut koiraa niin paljon siihen suuntaan, että ajattelin, että otetaan toinen puoli tyhjäksi ja paluumatkalla haetaan tämä viimeinen. Käytiin yhdessä pari pistoa metsään, kun koira ei meinannut irrota. Huomasi, että sill äoli mäkien juoksemisesta vähän takki tyhjänä. Takakulmalta löytyi maalimies ja sieltä lähdettiin hakemaan viimeistä. Samoilta kohdilta kallion päältä koira sai hajun, ja nyt ilmaisi kunnolla. Ensimmäisellä käynnillä maalimies oli seisonut kuusikossa, olisiko tämä aiheuttanut epävarmuuden?

Itse tein virheratkaisun ehkä siinä, etten heti mennyt koiran mukaan kalliolla seisovan maalimiehen luo, vaan "hyväksyin" jätön. Jos olisin ollut "etsintämoodissa", olisin toki mennyt, mutta nyt kun treenasin pistotusta, halusin koiran nostavan ukot. Tietysti en tiennyt, että koira tippui kalliolta, vähän herkkä koira ja kolaus itseluottamukseen teki sen epävarmaksi seuraavilla maalimiehillä.

Treenattavaa:

1. Pistottamista kun on sellainen maasto. Mieluummin maalimiehet niin että tiedät sijainnin. Kun itselläkin on tuon moodin kanssa vähän hakemista pitkästä aikaa. Olisi kuitenkin hyvä pitää yllä, kun kerran koira sen osaa.

2. Ettei nyt koira saa vahvistusta jättämiseen, pitää ohjeistaa maalimiehet pitämään koira luonaan. tämä oli eka kerta, mutta ettei tule tavaksi. Maalimies hoitaa, ettei koira jätä.

3. Vaikeisiin piiloihin ukkoja vaan. Seisovia ja käveleviä, pusikossa seisovia, kiville ja puihin. Etsintätyyppisesti näitä, että koira saa aluksi minusta vähän tukea.