Välistä on näköjään jäänyt pari treenikertaa maneesilla ja kotitottikset.

Edelliseltä kerralta muistan, että Rutulla oli hyvä vire, seuraamisia, jääviä ja noutoa. Lommo keskittyi myös hyvin, ja tehtiin jäävien liikkeiden alkuopetusta.

Viime kerralla Ruttu oli vaisumpi, ja seuraamisissa jäätiin junnaamaan, kun en meinannut saada hyvää pätkää, jossa voi vapauttaa ja palkata. Luoksetulossa päätin opettaa herttamaisen läpijuoksun, jotta saadaan uutta vauhtia, ja hyppyt menivät mahtavan hyvin. Ainakin koira tietää, mitä hyppy tarkoittaa, kun ensimmäisellä takaisin tullessa hyppykäsky tuli vähän myöhässä, Ruttu oli jo ehtinyt esteen vierelle. Sitten se hyppäsi uudelleen esteen poispäin, kun kerran käskettiin. Noutokapulalle meno oli jälleen laukalla, paluuta pitää ruveta nyt vauhdittamaan. Tähän pitää kysyä vinkkejä kokeneemmilta.

Lommo pääsi tekemään sivullesiirtymisiä, Hertta muistutti, että seurata pitää myös siirtymisten välillä, niin ei tule epämääräistä haahuilua välillä. Koiran toiminta parani, kun itse pidin sen kiireisenä ja tekemässä töitä. Lommolle ei pidä antaakaan luppoaikaa, vaan koko ajajn pitää tehdä. Eli treenit pitää suunnitella hyvin. "Kaukokäskyjä" treenattiin myös, ja hyppyä, mikä alkaakin sujua kivasti.

Kotona ollaan tottisteltu melkein päivittäin, suusena saavutuksena Rutun kanssa seisomiset ja seuraamisen ensimmäiset alkeleet, jotka alkavat sujua paremmin. Noutoa ollaan myös otettu usein, mutta sisällä ei vauhtia pysty paljon kasvattamaan, ainoastaan intoa. Lommon kanssa ollaan treenattu jääviä liikkeitä ja seuraamista sekä noutoa (kapulan pitoa). Noutokapulan voisi uskaltaa ottaa mukaan seuraaviin treeneihin...