Maanantaina Sanna sai houkuteltua minut jäljestämään, ja olipa mielenkiintoista, Ruostehan ei ole lumella jäljestänyt kuin viimeksi viime talvena pikkupentuna.

Paikkana oli koulun piha, tuuli oli kohtalainen ja lunta sateli vähän. Oikeasti lunta tulikin sen verran että jäljet olivat jo pääosin peittyneet kun puolen tunnin vanhalle jäljelle mentiin. Olin onneksi lukenut meidän osaamisen oikein, ja pyysin namittamaan jäljen. (1-5 askeleen välein). Loivaa S:ää ja 4 esinettä. Alku lähti hirveällä innolla ja vauhtia oli liikaa. Jouduin jarruttelemaan ihan tosissani (ja yritin pitää sen pehmeänä kuitenkin). Onneksi namit vähän jarruttivat. Esine löytyi ja siitä puuskutettiin eteenpäin. toisen esineen jälkeen jälki vähän hukkaantui, ja luin koiraa ihan väärin (yritin itse jäljestää silmillä) kun koira veti minut esineelle. Yhdessä välissä tuuli kurjetti karkkipaperia, joka ei liittynyt jälkeen itenkään mutta teki hirvieän häiriön mistä ei meinattu päästä yli (olisiko pitänyt päästää tsekkaamaan paperi, en osaa sanoa...). Keskittyminen ei riittänyt, esineilmaisu oli vähän epävarmaa (oli kyllä pienempiä jälkiesineitäkin kuin koskaan)  ja selvästi jälki oli ekaksi lumijäljeksi vähän liian vaikea. 

Tästä "viisastuneena" tein uuden saman tyyppisen keskiviikkona. Pieniä esineitä 4, loivasti mutkitteleva jälki parkkipaikalla. Nyt oli tyyntä ja ei satanut lunta. Vanheni n. 20 min. Silti tuntui että jäljestys oli vielä epävarmempaa kuin maanantaina (vaikka namiakin oli enemmän). Ruoste "mukatekitöitä" eli nenä kävi kyllä, mutta jälki hukkui kuitenkin usein. Esineet eivät myöskään meinanneet nousta.

Eli ehkäpä seuraavaksi a) pelkkää lumijälkeä, namitettuna. Lyhyt vanhentaminen (10-15 min?). Ensin voisi koittaa suoraa ja sitten vasta ruveta mutkittelemaan. Ehkäpä kahdella liinalla kokeilu (rauhoittuuko jäljestys?) b) esineitä jäljelle, jossa ei ole nameja. Ensin pienet namipurkit mukaan vahvisteeksi. Naksutukset esineestä. Pienennetään ja vaikeutetaan esineitä pikku hiljaa. Nyt lumiaikana helppoa saada esineitä lumen taakse piiloon niin ei jäljestä silmillään. Teenkö näitä vuorotellen, vai teenkö ensin kuurina esim. lumijälkeä ja sitten esineitä. Lunta näyttäisi riittävän vielä varmasti jokusen viikon joten hirveä hoppu tässä ei ole ja treenit helppo toteuttaa ihan pihapiirissä.