Syksy ollaan treenattu aktiivisesti hakua ja ilmaisua. Toissa viikolla tuli helposti jo haukkusarjoja maalihenkilöillä. Monta kertaa on koira joutunut paljon tekemään töitä hajun tarkentamisessa, eli siinä mielessä nenänkäyttöä ollaan harjoiteltu paljon.

Viimeksi oli ensimmäinen harjoituskoe Luhtikyläntien alueella. Alue oli normaali tallattu 1,5 ha, pitkähkö mutta kapeahko alue. 2 maalihenkilöä joilla oli kyllä purkit mukana jotta varmistetaan ilmaisun onnistuminen. Lähdettiin navakassa myötätuulessa etenemään siksakaten poikkituuleen. Alueen reunasta koira sinkosi vauhdilla ja jäljesteli tallauksia hurjalla innolla. Tuli kuitenkin lopulta takaisn kertomaan, että eipä löytynyt ensimmäisellä pistolla mitään. Mentiin alueen poikki, ja alueen oikeasta reunasta löytyikin maalihenkilö. Oltiin ehkä n. 20 m päässä. Ruoste ei ollut heti alkanut ilmaista, mutta maalihenkilö näytti purkkia ja sitten imaisut olivatkin ihan hyvät, sopivan mittaiset.

Jatkettiin suunnitelman mukaisesti etenemään oikeaa reunaa, ja koira työskenteli tosi hyvin alueella liikkuen, välillä meni ulos alueelta mutta kutsusta tuli takaisin alueelle. Koiran liikuttua hyvin (ja tuulen huomioonottaen) tehtiin seuraava alueen halkaisu n. 70 askeleen päässä edellisestä. Lälleen edettiin aluetta vasenta reunaa, koira liikkui ja teki töitä. Kun lähdettiin halkaisemaan aluetta seuraavien 70-80 askeleen päässä, löysi koira seuraavan maalihenkilön. Aloitti haukun, mutta hengästyneenä sen oli vähän vaikeampaa haukkua (siis hiljaisia ja vähän katkonaisempia haukkuja kuin edellisellä). Ilmaisi toki ja maalimies ei joutunut auttamaan. 16 minuuttia ja molemmat ukot löytyivät, koira ilmaisi ja ennen kaikkea teki töitä ihan mahtavan hyvin.